Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní
a odpovědnou správu země.

Tisková zpráva: Boj o nezávislost justice se dostává do klíčové fáze

TIC podporuje kroky nejvyššího státního zástupce JUDr. Pavla Zemana. TIC se znepokojením sleduje vývoj kolem situace na Vrchním státním zastupitelství a připomíná, že podstatou celé kauzy je snaha nejvyššího státního zástupce vrátit státnímu zastupitelství důvěru veřejnosti.

Předpokladem pro výkon funkce státního zástupce jsou nejen zákonné předpoklady, ale i osobní integrita a důvěryhodnost. Tu Vlastimil Rampula postrádá z důvodů, které byly mnohokráte zmiňovány a lze je shrnout jako podezření z maření stíhání závažné trestné činnosti a podezření na kontakty s osobami z prostředí organizovaného zločinu. Vlastimil Rampula by proto neměl zastávat soustavě státního zastupitelství zastávat vedoucí funkci.

Důvody, které vedly ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila k podání návrhu na Rampulovo odvolání, jsou závažné.  V této souvislosti lze spekulace o možném ministrově odvolání interpretovat pouze jako snahu o diskreditaci ministra ze strany těch, kteří mají zájem na udržení nepřehledné situace při vyšetřování korupčních kauz. Naopak pokud by ministr Pospíšil úsilí nejvyššího státního zástupce o očistu instituce veřejné žaloby nepodpořil, byla by na místě veřejná kritika. Jednání ministra Pospíšila si zaslouží podporu a v tomto směru by se měl jasně vyjádřit i premiér.

Neuvěřitelnou je rovněž úloha předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Radka Johna, který do kauzy iniciativně vstoupil. „Jednání poslance Johna je skandální a svědčí o naprostém nepochopení fungování mechanismů právního státu a nezávislosti justice “, říká David Ondráčka.

Celá kauza je dokladem toho, že snahy o politické ovlivňování výkonu spravedlnosti doposud neskončily.

Tisková zpráva ke stažení zde.

Kontakt pro média:

David Ondráčka, ředitel

Transparency International - Česká republika, o.p.s.

Mob.: 605 814 786, tel: 224 240 895, fax: 224 240 914

Mail: ondracka@transparency.cz

www.transparency.cz

Chci darovat